I met the Horaks when they were ready to remodel their kitchen after living in their home for over twenty years. They had discussed remodeling for quite awhile and the time had finally come. During our first meeting, they explained that they wanted to keep the general footprint of their existing kitchen. I drew the kitchen the way we discussed during the initial meeting and also designed an option to open the kitchen up to the dining room. During my presentation, I showed them both plans and they instantly decided to open up the kitchen.

It took removing a recently installed window, leveling the floor by removing a concrete slab, adding support to increase the kitchen opening and allowing the kitchen ceiling to be flat – all executed by contractor Mark Urban of Urban Restoration. The Horaks have a great sense of their home’s architectural style and were very detailed about what features they wanted to incorporate. From hand-selecting the Pental Granite Slab because it looked like the “ocean’s floor” to having a stained-glass window custom designed for them, their personal touches are seen throughout their kitchen.

They were an absolute joy to work with and they love to entertain in their new kitchen!
Photos by Parallel Photography

View into the Kitchen from Dining Room

View through Kitchen - Expansive Sliding Doors open Kitchen to their tranquil backyard, landscape designed by the owner's brother

Island encompasses many features that create a highly-efficient kitchen such as a Kitchen-Aid cabinet lift

Lighting Guru Cheryl Beasley of Globe Lighting helped with the layout and specification of the can lights, the LED undercabinet lights, upper cabinet LED lights, and suggested indirect lighting for their built-in pantry

The Horaks selected these pendants over their sink for beautiful ambient lighting

We used a "Duplex Strip" under the cabinets so to not interfere with the seamless glass tile backsplash

[/capt

This built-in dining room buffet houses a beverage refrigerator in the center and has enough storage for linens and entertainment serveware

The upper cabinets are lit behind antiqued glass - perfect to display their many treasures from world travels


A few before photos….

The old layout had an L-Shaped bar area just to the right of the window. We removed the window in the background to continue the cabinets in a straight run all the way to the sliding window wall

Kitchen's old layout - view to backyard

We removed this wall of appliances and two doors to dining room to open everything up

Their old kitchen's storage wall became their new kitchen's refrigerator + storage wall - adding additional height for display

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>